Verbasterd

Verbasterd

innovative technology, cross and social media, guerilla, advertising, communities and games

You can scroll the shelf using and keys

Gemeenschappelijke vraag

09/13/2004

Ik ben nu druk bezig met het indelen van de scriptie. Het doel is nu een zo helder mogelijke outline te maken van de hoofdstukken en subhoofdstukken van de scriptie. Dit scheelt straks een hoop geschuif en geeft een duidelijk beeld, wat ik waar en hoe wil behandelen.
Momenteel ben ik bezig met het thema ‘virtuele gemeenschappen’ en druk allerlei boeken en onderzoeken aan het lezen. Hierdoor ontstaan er natuurlijk allerlei ‘kleine brainstorms’ en vragen in mijn hoofd.
Bij deze wil ik jullie dus iets voorleggen, ik heb tenslotte niets voor niets een weblog waarmee ik materiaal kan voordragen.
Mijn vraag aan jullie is:
‘In hoeverre voelen jullie je betrokken bij een online / virtuele gemeenschap?’ ‘En probeer dit uit te leggen waarom je dit zo voelt of vind.’
Denk bijvoorbeeld aan een forum waar je wel eens wat post, of een groep websites die doorgelinkt zijn naar elkaar, of het regelmatig bezoeken van weblogs of websites.
Alvast bedankt voor het activeren van de hersencellen. Ik hoop dat jullie zin en tijd hebben hier even over na te denken. Misschien dat dit jullie zelfs een plekje geeft in mijn scriptie. Jippie! ; )

What do you think?

Please keep your comments polite and on-topic.

comments

Krijg ik die niet sowieso al? :-p
Ik voel me zeker we deel van bepaalde online gemeenschappen. Sommige omdat ik daarme dezelfde kenmerken heb (politieke overtuiging) andere compleet ‘toevallig’.

Jeroen

09/13/2004

Yo Bas, de forums waar ik post en de websites die ik vaak bezoek zijn vooral bedoeld om de communicatie tussen leden van die organisaties/verenigingen te versimpelen en nooit om zelfstandig als organisatie op te treden.
Om je vraag dus kort te beantwoorden voel ik mezelf niet betrokken bij een online gemeenschap.
Ik hoop dat je er iets mee kunt,
Wouter
PS Ik vind je weblog wel erg leuk om steeds te lezen.

Wouter

09/13/2004

Voel je je dan niet een beetje een gemeenschapslid van ver~basterd? : P

base

09/13/2004

Zekers, maar ik ken jou dan ook als persoon in levende lijve.

Wouter

09/13/2004

Ik voel me best een beetje betrokken bij ver~basterd…..
Maar ik zou nooit de pr0nderdag hebben gedaan als ik Bas niet persoonlijk kende, dus puur virtueel is het zeker niet.
Ik zit ook bij een andere community met wereldwijd 100.000 leden. Hoewel de leden me persoonlijk niet zoveel kunnen schelen (op enkele na dan) voel ik me wel een deel van de groep als geheel.

EPD

09/13/2004

naast verbaster zit ik ook veel op een site wat niet echt een weblog is maar meer een homepage van een Multiplayer server van Call of Duty, hier ben ik zelf vrij vaak actief en dan niet alleen op die website maar ook in het spel(op hun server). je merkt dan echt dat je er virtuele gemeenschap is op die server, meer dan dat je op een weblog zou hebben. dit komt waarschijnlijk ook omdat je je in een virtuele wereld begeeft.

GoossûH

09/13/2004

Eén van de fora waar ik ooit actief ben geweest is dat van Hattrick. Het meeste heb ik daar gelezen, zodat ik alles van het spel te weten kwam en zodoende nu in de IV speel. In mindere mate hielp ik ook andere mensen met hun vragen. Nu ben ik daar zelden meer actief omdat ik het hele spel wel uit me hoofd ken.
Op dat forum zou je zelf ook eens moeten kijken, hoef je niet zoveel aan mij te vragen 😛
Bij verbasterd voel ik me overigens alleen betrokken bij het zoek-de-verschillen-spel.

Gold Striker

09/13/2004

@wouter
Probleem is alleen dat je op internet zit met _virtuele_ gemeenschappen. Ons vakgebied is al jaren bezig met de verschillen tussen gemeenschappen in real life en in de virtuele wereld…

Jeroen

09/14/2004

De methode om betrokkenheid bij organisaties te meten is uitgebreid toeglicht in de litratuur van dat vakgebied (mijn huisgenotes zijn er namelijk op afgestudeerd). Het lijkt me dat dezelfde feiten moeten gelden voor virtuele gemeenschappen.
Dit betekend dat de betrokkenheid bij een gemeenschap voornamelijk gemeten kan worden door te ontdekken hoeveel invloed een persoon op een organisatie kan uitoefenen en in hoeverre hij/zij zich kan identificeren met een organisatie. Hiervoor zijn redelijk zinvolle testen ontwikkeld.
Wouter
PS Voor bronvermelding moet ik mij tot mijn huisgenotes wenden die nu liggen te slapen
PPS Ik heb aardig wat biertjes op en daarin kan ik gewoon onzin lullen
PPPS Waarom blijft het type veld niet precies binnen het oranje vak.

Wouter

09/14/2004

De vorige reactie was trouwens de tiende reactie op dit onderwerp. Het lijkt wel alsof zich een echte virtuele gemeenschap aan het vormen is.

Wouter

09/14/2004

Nog eentje dan

Wouter

09/14/2004

Ik begrijp natuurlijk door de mogelijkheden van het internet nieuwe gemeenschappen ontstaan, maar moet dus bekennen dat ik niet de interesse heb om hieraan deel te nemen.
Wel lijkt het me erg interessant om te zoeken naar de verschillen tussen virtuele persoonlijkheden en in rl (jullie vakgebied dus), maar ik gebruik internet slechts als een communicatiehulpmiddel en zit dus in de tussenvorm van beide werelden.
Wouter
PS De onderste rij blijft inderdaad in het oranje vakje tenzij je letter als p e.d. gebruikt. Mijn fout, het was al laat.

Wouter

09/14/2004

Ha Bas,
mmm je hebt je wel een l;astige vraag op de hals gehaald zo, denk je niet dat het nuttig is om onderscheid te maken tussen digitale gemeenschappen ‘pur sang’ en mensen die elkaar IRL kennen?
Verder ben ik nog op zoek naar een artikel van vorig jaar voor je maar t is nog zoek tussen de zooi 🙁
boektip :media-explosie: trends en issues in massacommunicatie / Kees van Wijk, Schoonhoven, 2003
Erg veel leuke theorieen over nieuwe media en genoeg verwijzingen naar verdere info
Succes!
ps nog iets gehad aan Godwins Law?

Marsha

09/14/2004

Je voelt je eerder verbonden bij een website of weblog en fora, als je reacties kan plaatsen dmv de reacties 🙂 of in een gastenboek. Hierdoor kun je je eigen stukje persoonlijke dingen toevoegen zoals je mening over dingen. Hierop kunnen weer reacties volgen waardoor je weer terugkomt om te kijken welke reacties. Op deze manier ontstaat er een soort relatie tussen jou en de betreffende site met bezoekers.
Op sites waar je je zelfs kan aanmelden en een id krijgt waarop je info kunt zetten (zoals in flabber ofzo), dan voel je je nog meer betrokken bij zo’n groep site bezoekers.
Nu rest mij te melden dat de onderste regel tekst die ik typ in mijn reactie in het oranje valt…
Ik hoop ook dat ik duidelijk ben, maar ik kom net mijn bedje uit, dus dit kan tegenvallen.

FDL

09/14/2004

Ik voel me meer betrokken bij communities waarvan ik de leden persoonlijk in RL ken. Dan is het gewoon een andere manier van communceren. Daarnaast ligt het eraan hoe er wordt gereageerd op elkaar. Als er echte gesprekken plaatsvinden leer je ook iemand virtueel “kennen”.
Heb je participartory culture gevolgd? zo niet, moet je ff Shenja vragen want die heeft nog wat leuke teksten waarin onderscheid wordt gemaakt tussen verschillende soorten van communities en betrokkenheid.

Eva

09/14/2004

Oke dan!
Dat is inderdaad een goed idee! thnx !

base

09/14/2004

@ marsha
de vraag is ook niet zozeer wat de relatie is tussen de mensen in een gemeenschap, maar meer hoe het gevoel ‘gemeenschap’ tot stand komt en op welke manier.
Ik denk dat een weblog vooral een gemeenschap heeft doordat men elkaar telkens terug ziet en men tijd voor de weblog, maar ook voor elkaar vrij maakt. Er ontstaat een soort ‘herkenbaarheidsgraad’ waarmee een aantal bezoekers tot de ‘harde kern’ horen.
Ps. Heb nog niet echt naar Godswins law gekeken. Moet nog een hoop andere boeken en artikelen doorworstelen. ; )

base

09/15/2004