Verbasterd

Verbasterd

innovative technology, cross and social media, guerilla, advertising, communities and games

You can scroll the shelf using and keys

Journalistiek & Weblogs: de Discussie

11/19/2004

In Zweden ontvangen wij, jeroen en ik, een mailtje van David, waarin hij ons wijst op een discussiebijeenkomst van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ), over het onderwerp journalistiek en weblogs.
Als gast was een Iraakse weblogger, Raed Jarrar, uitgenodigd. Deze nu in Jordanië wonende, architectuur studerende weblogger is populair als blogger over de oorlog in Irak. Hij geeft vanuit zijn standpunt en visie de gebeurtenissen weer die hij ziet en meemaakt in Irak en de media die daarover verslag doen. Erg interessant, zeker als het een goede spreker is die enthousiast zijn verhaal duidelijk wil maken.
Vervolgens, na de pauze en een knullige bestuurswissel, twee stellingen naar voren, die de zaal bezig moeten houden:

Weblogs zijn voor de journalistiek wat Kazaa voor de muziekindustrie was, een noodzakelijke uitdager.
Journalisten zijn te conservatief met initiatieven om nieuwe kanalen aan te boren om zich te spuien. Bron: IJ

Al gelijk neemt Francisco van Jole, ja ‘the finger’ was er, het voortouw door de discussie met een vurig betoog en harde woorden duidelijk te maken. Natuurlijk wordt hier op in gegaan, waarna het hek van de dam is. Persoonlijk vind ik deze discussies prima, aangezien er eindelijk wat gezegd wordt en het de discussie open gooit. Francisco van Jole, als journalist, loopt vooral tegen Maarten, een verkoper van de ‘typepad weblogsoftware’. Steeds lopen we tegen hetzelfde probleem aan: ‘een journalist is heilig’. Door de opleiding en gedegen bronnenonderzoek kan een journalist nooit worden vergeleken met een weblogger. De weblog kan enkel dienen als een bron voor de journalist, in tegenstelling tot journalisme zelf. De discussie loopt dan ook onbeeindigd aan zijn eind en we verlaten de zaal om op kosten van de NVJ een biertje te doen in het luxe Park Plaza Hotel.
Wat mij vooral opviel, was de vurige en haast aanvallende toon waarmee Francisco van Jole sprak. Met veel dingen was ik het eens met hem, maar de toon waarop deze gebracht werden, beviel me niet echt. Toch weet ik wel waarom deze toon beoefend wordt: fanatisme en hart voor de zaak. Ergens is meneer van Jole in mijn aanzien gestegen …
weltrusten.

What do you think?

Please keep your comments polite and on-topic.

comments

Weblog over weblogs: superinteressant!

jet

11/19/2004

Dit wordt een beetje een weblog over weblogs …

FDL

11/19/2004

Momenteel ben ik daar nu veel mee bezig en zul je dus iets meer over de weblogs horen ja. Natuurlijk blijf ik ook andere dingen posten!

base

11/19/2004

Je kan dan ook een weblog maken van weblogs over weblogs. . .

FDL

11/22/2004

True ; )
Ik heb een weblog over weblogs en andere leuke zaken:
check de colofon maar ; )

base

11/22/2004

Of een weblog met allerlei weblogs van studenten 😉
enz.
enz.
enz…

jet

11/24/2004