Verbasterd

Verbasterd

innovative technology, cross and social media, guerilla, advertising, communities and games

You can scroll the shelf using and keys

Leids Ontzet ’04

10/01/2004


Dit weekend zal vooral in het teken staan van het Leids Ontzet ’04.
Bier, muziek en een hoop verloren kennissen zullen het weer tot een gezellig weekend maken!
Mocht je nog wat meer te weten willen komen over dit mooie feest, dan moet je even rondsnuffelen op de 3 october vereniging. Zo is er morgen al de feestelijke hutspotmaaltijd. En ook niet te missen, de altijd vol uitjes zittende ‘haring en wittebrood’ uitreiking op maandag.
Wil je weten waarom deze rare maaltijden op het menu staan, dan moet je even de geschiedenisboekjes induiken. Zo rond het tweede beleg van de Spanjaarden tijdens de tachtigjarige oorlog in 1574, werd Leiden hevig belegerd en kom men geen kant meer op. Water en voedsel werd dan ook schaars. Zo schaars, dat het verhaal gaat dat de toenmalige burgemeester Van der Werf zelfs zijn eigen arm aanbood als eten.
Terwijl de Spanjaarden buiten zitten te wachten tot de Leidenaren zich overgeven, besluit de een deel van de muur het te begeven, waardoor de Spanjaarden vluchten. Deze zuid-europeanen zijn namelijk erg bang dat de dijken doorgeprikt zouden worden, waardoor ze overspoeld zouden worden. Wanneer het duidelijk wordt dat de Spanjaarden zijn gevlogen, besluit men de veilige haven te verlaten en treft men voedsel aan. Jawel, hutspot. En natuurlijk komen de volgende dag de Watergeuzen als tweede reddende engel met haring en wittebrood. Meer lezen?
Eind goed al goed. En ze leefden nog lang en gelukkig.
Weekend is begonnen!

What do you think?

Please keep your comments polite and on-topic.