Verbasterd

Verbasterd

innovative technology, cross and social media, guerilla, advertising, communities and games

You can scroll the shelf using and keys

Rheingold Seminar & Workshop

11/17/2004

Een aanleiding om Blogwalk 5 in Zweden te houden, was de seminar van ‘Virtual Community’ – specialist Howard Rheingold over zijn nieuwste boek ‘Smartmobs’ en de teksten daaromheen.

Wij, als ‘blogwalkers’ konden daar ook bij zijn en de grote man in actie zien. Het HUMLab, het mediacentrum van de Universiteit van Umeå, was het toneel voor dit hoor- en schouwspel. Om ons heen stonden verschillende schermen, camera’s en beeldschermen om alles zoveel mogelijk te projecteren, te verslaan en op te nemen. Hierdoor kan ik jullie dan ook aardig wat laten zien en lezen, wat natuurlijk erg interessant is! Hier vind je bijvoorbeeld een prima uitwerking van de lezing, welke zijn gemaakt in Bergen (Noorwegen) waar Rheingold eerder deze lezing gaf.

Ook is er een ‘streaming video’ (realplayer) te bekijken, waardoor je het hele gebeuren haast zelf meemaakt. DOEN DUS! Je kan me ook zien zitten … waarschijnlijk herken je me aan mijn haar! ; ).

Mocht je meer willen lezen over deze lezing en de seminar: klik dan op ‘meer lezen’ !!


Ik had net het boek ‘Smartmobs’ gelezen, waar de lezing vooral op aanstuurde, en hoorde dus weinig nieuwe informatie. Toch is het wel goed en zeker interessant om dit te horen van een instituut op zichzelf, zoals Howard Rheingold is. Daarbij maak je deze lezingen niet zo snel mee en ben ik er blij dat ik er was.
Na de lezing was er nog een besloten borrel, waar wij ook voor uitgenodigd waren. Rheingold sprak hier nog met wat mensen en dronk gezellig een wijntje mee. Hier kregen we ook te horen dat er die dag erop ook nog een besloten seminar/workshop zou zijn met Howard Rheingold en dat wij daarvoor ook uitgenodigd waren. Super dus!
De dag erop vroeg richting Stephanie Hendrick, die onze host is in Umeå en ons uitgenodigd had voor pancakes. Een goed ontbijt voor een zware dag vol hersenspinsels, zowel voor de seminar als voor de ‘blogwalkgesprekken’, die erna zouden plaatsvinden.
De seminar was in een klein zaaltje in de HUMlab en er waren zo’n twintig personen die deel zouden nemen aan de gesprekken.
Wederom was Rheingold een hoop aan het woord, helemaal niet erg natuurlijk, want het is een goede en interessante spreker. Hij liet wat screenshots zien van zijn ‘ochtendritueel’, vol met mail, weblogs en andere informatievoorzieningen. De rest van de dag zou hij de informatie die hij die ochtend had vergaard, gebruiken voor onderwerpen om over te schrijven. Ook vertelde Rheingold over zijn werkervaring en de verschillende sectors waar hij in gewerkt had. Daarna werden er wat vragen gesteld en werd er wat meer door anderen gesproken. Dit is deels te lezen op de weblog van Ton Zylstra, die een mede-organisator is van de Blogwalks. Persoonlijk had ik geen vraag over het algemene praatje wat Howard had gehouden, maar wilde ik hem mijn ‘scanning crowd’ voorleggen.
Ik was benieuwd naar zijn keuze voor ‘mobs’ en hoe hij de webloggemeenschap zag. Hij antwoordde hierop met het feit dat het allemaal ‘collective actions’ waren van een gemeenschap. Een beetje algemeen, maar ja … ik zit persoonlijk dan ook erg in de teksten van de virtuele gemeenschap van weblogs. Wel was het mooi te zien dat Howard Rheingold erg open stond voor vragen van ons en dat hij zich lachend in ‘pauze-gesprekken’ mengde.
Als laatste nog iets over de ‘performance’ van Howard Rheingold. Hij had beide dagen zijn zeer bekende kleurrijke pak aan met bijpassende gespikkelde schoenen. Top natuurlijk, want alle foto’s (die er veel gemaakt zijn) en videobeelden zijn natuurlijk een prima reclame voor de ‘persoon’ Howard Rheingold. Persoonlijk denk ik dat hij daar zeker wel bij stil staat, maar dat hij dit ook gewoon is. In zijn mailbox stond niet voor niets een uitnodiging voor een ‘shoepaint-party’.

Howard Rheingold blijft een klassieker in de theorievorming van de virtuele gemeenschap en krijgt daarnaast zeker meer waardering door de interessante lezingen en aardige en open persoonlijkheid.
Je kan bij deze ‘blogwalkers’ vast nog meer informatie en foto’s vinden over de lezing en seminar van Howard Rheingold.
Later meer over de blogwalk zelf en natuurlijk over Zweden!

What do you think?

Please keep your comments polite and on-topic.