Verbasterd

Verbasterd

innovative technology, cross and social media, guerilla, advertising, communities and games

You can scroll the shelf using and keys

Weblogbijeenkomst II

11/23/2004

In zwaar ziek!? berichtte ik al over de NVJ bijeenkomst in Utrecht. Een treffen van journalisten en webloggers. Erg interessant dus! Zeker nu alles een beetje op iedereen heeft kunnen inwerken en er verslag kan worden gedaan. Zo ook Gert-Jan van Kole, die een aardig stuk over de discussie heeft geschreven:

Tegelijk is daar echter het fenomeen van de veranderde nieuwsvraag, en ik constateer dat het weblog als genre (we-media, participatieve journalistiek: interactie met de lezer) daar goed op aansluit en bij gevolg in hoog tempo zijn plaats in het journalistieke landschap verovert. Volgens mij krijgen de weblogs die kans omdat de traditionele media geen beter antwoord weten te formuleren op die veranderde behoefte, en evenmin zelf echt op de weblogtrein durven te springen. Eigenlijk gaat deze discussie wat mij betreft dan ook helemaal niet over weblogs, maar over hoe de journalistiek omgaat met de veranderende vraag van het publiek en de technische mogelijkheden van het Internet. Bron: Kole’s Queeste

Ik denk dat dit zeker zo is! De technisch snelle veranderingen en de nieuwe vraag van het publiek zijn onderwerpen waar de journalisten bij stil moeten staan. Dit kan worden afgeleid uit het debat rondom weblogs en journalistiek. Gert-Jan sluit af met de tekst van de Iraakse weblogger Raed, die met snelle vertalingen aldaar een beeld kreeg en dit zei:

Raed kwam met een mooie vergelijking. Hij is architect, en vertelde over het Crystal Palace in Londen. Een schitterend gebouw – maar ontworpen door een tuinman. De architecten van die tijd riepen om het hardst dat het geen gebouw was, omdat het niet was ontworpen door een architect. Na verloop van tijd zagen ze in dat dat natuurlijk onzin was: het was wel degelijk een gebouw, een spraakmakend, fenomenaal mooi gebouw zelfs. Uiteindelijk leidde de discussie tot een revolutie binnen de architectuur, een lossere ontwerpstijl, een nieuwe kijk op de relatie tussen vorm en functie en een grotere variatie.
Laten we hopen dat de grassroot media hetzelfde effect hebben op de journalistiek!Bron: Kole’s Queeste

Zoals ik ook duidelijk wil maken in het ‘journalistieke’ gedeelte van mijn scriptie: de weblogs en de journalistiek moeten van elkaar leren en op die manier krachtiger voor de dag komen. Zo wordt een breder publiek benaderd, dat toch op een andere manier nieuws zoekt dan een aantal jaar geleden.
Komisch is, dat op zo’n bijeenkomst, je altijd zit te kijken of je bekenden ziet of namen je wat zeggen. Zo hadden ene Tonie en Van Jole een soort kort onderonsje, waaruit viel op te maken dat deze elkaar wel vaker gesproken hadden. En toen viel het kwartje: dit is de Tonie van het ‘Tonie-effect’, vergelijkbaar met het ‘slashdot-effect’. Wanneer je genoemd en gelinkt werd bij Tonie, dan kreeg je opeens erg veel verkeer te verwerken. Tonie, één van de eerste Nederlandse webloggers, is nu gestopt met tekstueel bloggen, maar geeft nu foto’s weer op een weblog.

What do you think?

Please keep your comments polite and on-topic.

comments

Ik heb trouwens nog even met Tonie gesproken. Het leek alsof hij het jammer vond dat het grote publiek het internet ontdekt heeft en dat het daarom niet meer ‘leuk’ is.

Jeroen

11/23/2004

Tja.. het wereldje was toen nog lekker klein en herkenbaar en te overzien. Ik kan dat wel ergens begrijpen.

base

11/23/2004

Ach ja, tegenwoordig heeft ook iedere boer’nlul zijn eigen weblog 😉

EPD

11/24/2004

Geen idee waar het allemaal over gaat, veel te lange teksten
Ben blij dat het morgen weer donderdag is er dat ik alleen maar op de oranje woordjes hoef te klikken 🙂

Gold Striker

11/24/2004

hhahahaahahh

base

11/24/2004

Is Raed niet ontmaskert als een bedriegerT ?

Joop Konraad

05/18/2005

Is dat zo ??
Heb je hier informatie van of links over ??

base

05/20/2005