Verbasterd

Verbasterd

innovative technology, cross and social media, guerilla, advertising, communities and games

You can scroll the shelf using and keys

Weblogs voorpaginanieuws Frankrijk

12/28/2004

Blogs zijn recent ook in Frankrijk voorpaginanieuws geweest. Op zaterdag 11 december jl. pakte Frankrijks leidende linksliberale dagblad Libération paginabreed uit met de kop “De generatie blog” (“La blog génération”). Bron: frankwatching

“De generatie blog – meer en meer surfers hebben hun dagboek op internet. Ze vullen daarmee de traditionele media aan en zetten zich er ook tegen af. De traditionele media die nu onder de lokroep van de blogs dreigen te bezwijken,” aldus Libération.
Het artikel “Le monde selon blog” (De wereld volgens de blogs”) staat op dit moment nog online. Volgens het verhaal zijn er in Frankrijk meer dan 1 miljoen blogs. Bron: frankwatching

“De traditionele media bezwijken onder de lokroep van de weblogs.” Dit soort uitspraken komen steeds vaker terug in online artikelen, maar ook in traditionele media. Erg interessant, zeker omdat mijn scriptie hier voor een groot deel op gericht is. Ik denk persoonlijk dat weblogs erg goed zijn voor context en discussie, maar dat de journalistieke waarde niet altijd wordt gewaarborgd. Traditionele media moeten zeker goed nadenken over het gebruik van interactieve en participerende media om het publiek, de lezers en bezoekers, te blijven boeien.
Tenslotte nog een mooi citaat uit het artikel:

Il se forme peu à peu une sorte d’écosystème, les blogs jouant un rôle comparable à celui de ces oiseaux-dentistes qui se nourrissent dans les mâchoires des hippopotames.
Bron: Libération.

Ofwel: Ze (weblogs) vormen meer en meer een soort ecosysteem, de weblogs spelen een vergelijkbare rol met die van vogels die de zich voeden uit de kiezen van het nijlpaard en daarmee gelijk de kiezen schoon houden.
Hier nog een aantal artikelen met betrekking op de vergelijking van ecosysteem en weblogs:
Bloggers: the birds on the Hippopotamus of Big Media’s back: hier.
Blogosphere: the emerging Media Ecosystem: hier.
Uit dit laatste artikel komt ook dit citaat, wat ik ook gebruik in mijn scriptie: “blogger : journalist :: tick : sheep
bloggers : journalists :: dung beetles : elephants”.

What do you think?

Please keep your comments polite and on-topic.