Verbasterd

Verbasterd

innovative technology, cross and social media, guerilla, advertising, communities and games

You can scroll the shelf using and keys

Blogging, Journalism & Credibility

01/19/2005

Over twee dagen start een blogconferentie aan Harvard Kennedy School of Goverment. Hier zullen een aantal bekende weblogggers en journalisten over de journalistieke waarde van weblogs spreken en de resultaten van hun onderzoek presenteren. Erg interessant, zeker omdat ik deze thema’s in mijn scriptie behandel. Ik zal hieronder de artikelen en een aantal discussies weergeven die worden gepresenteerd, samen met een biografie van de auteur en links naar ontwikkelingen rond de conferentie.


Jay RosenBloggers vs. Journalists is Over
Rosen beschrijft de ‘stem’ van de webloggers tegenover de ‘stem’ van de journalisten.

The price of professionalizing journalism was the de-voicing of the journalist. The price for having mass media was the atomization of the audience, who in the broadcasting model were connected “up” to the center but not “across” to each other. Well, blogging is a re-voicing tool in journalism, and the Net’s strengths in horizontal communication mean that audience atomization is being overcome. Bron: Jay Rosen

Bill MitchellEarn Your Own Trust, Roll Your Own Ethics: Transparency and Beyond (.pdf)
Mitchell bespreekt de betrouwbaarheid en transparantie van weblogs en journalistiek. De ethische punten van de journalistiek waar een journalist zich aan moet houden, in deze paper vooral het ‘nalopen van je bronnen’ en het ‘verbeteren van fouten en onwaarheden’, hebben ook betrekking op weblogs die een transparante manier van werken bezigen en een verantwoordelijke rol spelen in het weergeven van informatie en nieuws voor hun lezers.
Brendan GreeleyPodcasting Breakfast
Een interessante discussie die momenteel loopt op de weblog van de conferentie: “Will Podcasters be broadcast?” Brendan Greeley zal een presentatie over de geloofwaardigheid van podcasten houden. Daarna is er een videocast van ‘VloggerCon‘, een ‘video blogging conference’ die gelijkertijd wordt gehouden in New York City. Ik kwam ‘Vlogging’ onlangs nog tegen op de weblog ‘Frankwatching‘. Zeker iets om in de gaten te houden, aangezien de participanten van de conferentie dit samen met podcasting tippen als de volgende grote gebeurtenis in ‘citizens media’.
Mocht je, naast de weblog, de conferentie op andere manieren willen volgen dan kan dit: Je kan de conferentie ook volgen via “webcast en IRC” en ‘mobcast‘. (Andy Carvin bespreekt in een artikel wat mobcasts inhouden.) Natuurlijk zijn er ook genoeg RSS feeds die je op de hoogte houden. Via ‘bloglines‘ en ‘del.icio.us‘.
‘Citizens Media’ krijgt de laatste tijd veel aandacht vanuit verschillende hoeken. Ik ben erg benieuwd wat de discussies aan interessante punten naar voren brengen. Zeker omdat er een gemengd gezelschap is van journalisten, wetenschappers en webloggers.

What do you think?

Please keep your comments polite and on-topic.

comments

Voor de mensen die zich afvragen waar de Pr0nderdag blijft: Bas zn computer is vastgelopen (zonder verband met eerder genoemde porno) dus waarschijnlijk wordt het morgen.
Voor degenen die echt niet kunnen wachten:
http://www.kladblog.com/image/200501/babes_pages/snoblog20050120_2.htm
epd

epd

01/20/2005

hey bas leuk onderwerp voor een scriptie. Nog een tip: Mark Deuze doet onderzoek op dit gebied. Waarschijnlijk ken je ‘m al. voor de zekerheid de link: http://deuze.blogspot.com/ en http://www.demediarevolutie.nl/studenten/html/index.php. ik ben wel benieuwd naar je scriptie.

ab

01/20/2005

Ik gebruik inderdaad een hoop invalshoeken en teksten van Deuze in mijn scriptie! Hij beschrijft duidelijk de overgang van journalistiek naar internetjournalistiek. Zeker interessant!

bas

01/21/2005