Verbasterd

Verbasterd

innovative technology, cross and social media, guerilla, advertising, communities and games

You can scroll the shelf using and keys

Iraakse blogger gevangen genomen

08/01/2005 —

Khalid Jarrar, de broer van de bekende en één van de eerste webloggers in Irak, Raed Jarrar, is gevangen genomen omdat hij weblogs en websites las. Het verhaal is op zijn weblog ‘Tell me a Secret’ te lezen.
Het begon toen Khalid buiten het campusterrein wat administratieve zaken moest regelen voor zijn studie aan de universiteit van Baghdad en even een uurtje moest wachten.

Of course, what is better than the internet to kill time?
In my way, I was stopped by an old man, with a hateful face. “tfa`6al” he said (it means something like: “how can I help you?”) I was a bit surprised, I said “inta tfa`6al!” (meaning: “how can I help you?”) he said: where are you going? So I knew that he must be some kind of a security guy. I should have guessed from his tone, he sounds like a typical saddam-style security-man. Bron: Khalid’s weblog

Khalid werd meegenomen naar een apart gedeelte binnen het universiteitsterrein:

Another guy came after a while, and asked me: who did you contact on the internet?
“my mother and brothers” I said.
He didn’t look satisfied.
“keep him” he said.
They started by asking me: “What’s the connection between you and the London Bombs?” !!!
And I was like: “haaaaa???!!.”. I said: “London Bombs???! Nothing!”
BANG!!
A heavy hand landed on my neck, my brain was too busy to feel the pain, I felt my neck numbing for a while.
Then finally I understood why I was there, after few hours. Security guards at the university had printed out all the websites I was reading while I was online there. They were accusing me of “reading terrorism sites” and “having communications with foreign terrorists”.
Bron: Khalid’s weblog

Lees vooral het hele stuk van Khalid Jarrar, die pijnlijk duidelijk maakt dat het in Irak nog niet helemaal gaat zoals het hoort. Lees ook over de keer dat ik Raed Jarrar in Nederland over zijn weblog en het leven in Irak hoorde vertellen.
Lees ook het stuk van Sara de Sloover in de Volkskrant van vandaag over de Nederlandse Cecile Landman die veel contact heeft met Iraakse bloggers.

Bloggers gunnen je een blik in de wereld van de ‘gewone’ Irakezen, die elke avond blij zijn dat ze de dag heelhuids doorgekomen zijn. De pioniers van de weblog waagden het al onder het regime van Saddam Hussein om hun gedachten de wereld in te sturen. Tijdens de tweede Golfoorlog waren ze een alternatieve informatiebron.
Bron: De Volkskrant – Passanten – Sara de Sloover pg. 4

What do you think?

Please keep your comments polite and on-topic.