Verbasterd

Verbasterd

innovative technology, cross and social media, guerilla, advertising, communities and games

You can scroll the shelf using and keys

Vaste & Mobiele Telefonie

02/03/2005

Josine Vos, studente aan de Universiteit Utrecht, mailde mij haar paper voor het vak ‘Draadloze Toekomst’ aan de Universiteit Utrecht, naar aanleiding van eerdere papers voor dit vak.

Download hier de paper: “Vaste en Mobiele Telefonie, verwachtingen over het gebruik en het daadwerkelijke gebruik” – Josine Vos (.pdf 0.9 mb., rechtermuisknop save as)
Ze vertelt zelf wat we kunnen verwachten in de paper:

In de paper heb ik, aan de hand van een historisch overzicht, de veranderingen besproken die ontstaan zijn in ons sociaal handelen door de komst van de mobiele telefoon, maar ook die van de vaste telefoon. Tevens heb ik met behulp van literatuur een beschrijving gegeven van de verwachtingen die men had bij de introductie van de vaste en mobiele telefoon. Hierbij is de beschrijving van de mobiele telefoon toegespitst op verschillende features, die de fabrikant in de loop der tijd ontwikkeld heeft voor de mobiele telefoon. Bron: Josine vos

Een goede paper die de introductie van zowel vaste als de mobiele telefoon laat zien. Erg leuk en interessant om te lezen wat de verwachtingen zijn bij de introductie van de twee media. Zeker als je vervolgens kan lezen of die verwachtingen uitgekomen zijn of niet.
Josine eindigt haar stuk met te zeggen dat mensen door de creativiteit nieuwe eigenschappen en gebruiksmogelijkheden zijn gaan ontwikkelen, waar zelfs de fabrikant niet over nagedacht had. Het zogenaamde ‘telewisdom’ wat Kopomaa introduceerde. Hierdoor is het aantal verwachtingen minder groot dan de verschillende manieren waarop men uiteindelijk een (mobiele) telefoon gebruikte.
In de paper zelf en door het lezen van de paper kwamen er weer een hoop leuke en interessante artikelen, links en hersenspinsels naar boven. Kort twee hiervan:
Sadie Plant – On the Mobile (.pdf), een onderzoek over de effecten van mobiel telefoon gebruik voor het individuele en sociale leven. In opdracht van Motorola. Vooral de manier waarop ze de karakters van mobiele telefoongebruikers vergelijkt met zes verschillende soorten vogels is erg leuk en zeer interessant! Ben je een ‘flashy peacock’ of toch meer een ‘chattering sparrow’?
– De visie van NttDocomo over het gebruik van mobiele technologie in het jaar 2010. Zeker de film bekijken! Je moet er even voor gaan zitten maar zeer de moeite waard!
Eerder schreef ik al over de paper van Fabian en de paper die ik schreef met vier medestudenten voor het vak ‘Draadloze Toekomst’ aan de Universiteit Utrecht.

What do you think?

Please keep your comments polite and on-topic.