Verbasterd

Verbasterd

innovative technology, cross and social media, guerilla, advertising, communities and games

You can scroll the shelf using and keys

Videofonie

02/01/2005


Fabian de Graaf, bekend als tekstschrijver voor Eccky en student Communicatie en Informatiewetenschap aan de Universiteit Utrecht, heeft een interessante paper geschreven over Videofonie: ‘Videofonie, Of hoe je (mobiele) leven tot het publiek domein behoort‘. (.pdf)


De vraag die centraal staat in de paper is: “Wat zijn de mogelijkheden van videofonie in Nederland?”. Daarnaast bespreekt Fabian de sociale gevolgen die mobiele videofonie met zich mee brengt en geeft hij duidelijk weer wat videofonie inhoudt.
Een goed leesbaar stuk wat in sneltreinvaart de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van videofonie weergeeft. Ik ben het met Fabian eens dat beeld steeds belangrijker wordt in het communicatieproces en bij nieuwsfeiten. De eerste foto van de vermoorde Theo van Gogh werd gemaakt met behulp van een camera op een mobiele telefoon. Dat dit zowel positieve als negatieve gevolgen heeft voor het presenteren van nieuws en informatie is niet nieuw. Voorlopers zoals de camera en de film hebben hier ook mee te maken gehad.
De enige kanttekening die ik bij deze paper heb, is de vergelijking van de Europese telefonie markt met die van de Aziatische markt. Ik denk dat het wel wat lastiger is de introductie van de cameratelefoon in Azië als voorbeeld te nemen voor het verloop van deze videofoon in Europa. Deze zijn naar mijn mening op dit gebied erg verschillend. Zo was/is de I-mode een enorm succes op de Aziatische markt, maar is de technologie geflopt in Europa. Gelukkig is deze vergelijking vooral gericht op vervolgonderzoek. Ik ben geinteresseerd in deze onderwerpen en hoop dan ook dat er zeker een vervolg komt!
Wil je meer stukken lezen van Fabian, dan kan dat!

What do you think?

Please keep your comments polite and on-topic.

comments

De paper die ik, net als Fabian, voor de cursus De Draadloze Toekomst binnen het masterprogramma Nieuwe Media en Digitale Cultuur heb geschreven, sluit hier mooi op aan.
In de paper heb ik, aan de hand van een historisch overzicht, de veranderingen besproken die ontstaan zijn in ons sociaal handelen door de komst van de mobiele telefoon, maar ook die van de vaste telefoon. Tevens heb ik met behulp van literatuur een beschrijving gegeven van de verwachtingen die men had bij de introductie van de vaste en mobiele telefoon. Hierbij is de beschrijving van de mobiele telefoon toegespitst op verschillende features, die de fabrikant in de loop der tijd ontwikkeld heeft voor de mobiele telefoon.
Ik zie niet direct een mogelijkheid deze paper hier te posten. Indien er interesse is, kan er natuurlijk altijd gemaild worden.
Josine Vos (jegvos@students.cs.uu.nl)

Josine Vos

02/01/2005

Klinkt zeer interessant!
Ik heb je gemaild en ben zeer benieuwd naar je paper! Zeker omdat ik zelf ook met een aantal studenten heb geschreven over de ontwikkelingen van de telefoon/mobiele telefoon.

base

02/01/2005

Josine, Ik hou me aanbevolen voor je paper!

Hans on Experience

02/01/2005