Verbasterd

Verbasterd

innovative technology, cross and social media, guerilla, advertising, communities and games

You can scroll the shelf using and keys

Wishfull Chatting

01/19/2005

Shows van Jerry Springer zaten al vol met vaak wanhopige mannen die via het internet de ware liefde hadden gevonden en voor heel televisiekijkend Amerika de huidige relatie hiervoor wilden opgeven. Natuurlijk werd duidelijk dat de persoon die ze voor ogen hadden helemaal niet dat goddelijke lichaam of die geweldige looks had.


De ware identiteit achter een virtuele identiteit is lastig te achterhalen. In chatrooms en andere tekstuele cyberhangplekken wordt dit nog steeds op de proef gesteld. Je zal de eerste ook niet zijn die hevig in gesprek is met een zogenaamde ‘chatbot’, die in reactie op jouw vragen en antwoorden een zo goed mogelijke reactie geeft.

Chatterbots are computer programs that attempt to simulate typed conversations with the users. The complexity of their algorithm is variable, but in general they are programmed to respond to user inputs with canned pre-scripted statements. In this way, chatterbots can have a somewhat logical conversation with a human user, even without being capable of understanding. Rather, they are all about the illusion of intelligence and the suspension of disbelief on the part of the user. Bron: The Unfriendly User

Eén van de eerste chatbots was ELIZA, een chatbot die een therapeut simuleerde en met sleutelwoorden zinnen formuleerde en antwoorden gaf op vragen. In deze thesis wordt actie/reactie op basis van AI, Artificial Intelligence, van ELIZA duidelijk weergegeven.
Deze hunkering naar interactie met personen wordt naar mijn mening flink versterkt door de communicatieve functies die het internet biedt. Een voordeel is hier het gemak waarmee personen het internet durven te betreden zonder hun gehele identiteit prijs te geven. Dit kan gelijkertijd ook een nadeel zijn. Het onderwerp identiteit interesseert me en ik zal dan ook zeker nog terug komen met een brug richting de identiteit van weblogeigenaren en participanten op weblogs en een brug in de richting van het gebruik van chatbots in games!
Wat meer info voor de chatbot-enthousiasten:
Een goed voorbeeld van een ‘chatbot’ is A.L.I.C.E, Artificial Linguistic Internet Computer Entity. Een Nederlandse chatbot is Marieke, die nog steeds lerende is. Om de sociale actie te vergroten kun je hier een chatbot uitzoeken en discussieren met een virtuele vriend. Een aardig gesprek met een chatbot kan hier gevonden worden. Wil je zelf aan de slag en een kunstmatig intelligente chatbot maken, dan moet je hier even rondneuzen!

What do you think?

Please keep your comments polite and on-topic.